Geniet van gratis verzending boven de €50,- Binnen 3 werkdagen verzonden

Cocktail equipment

Tijdens het lezen van een cocktailrecept kun je termen tegenkomen waar je nog nooit van hebt gehoord. Wat is een strainer, wat is een muddler en waar gebruik je het voor? Na het lezen van deze blog weet je precies waar verschillende cocktail benodigdheden voor worden gebruikt.

Cocktail Equipment

Cocktailshaker
De cocktailshaker is het meest iconische deel equipment. Het wordt dan ook bij het maken van erg veel cocktails gebruikt. Het gebruiken van een shaker roept het gevoel van een echte bartender in je op.

Wanneer gebruik je een shaker?
Als de cocktail alcoholische drank en sap bevat
– Als de cocktail siropen, melkproducten of eieren bevat

Wanneer gebruik je geen shaker?
– Als de cocktail koolzuurhoudende dranken bevat –> cola, sinas, 7Up, mousserende wijn, bier
– Als de cocktail gemaakt wordt met alleen maar alcoholische dranken –> Martini, Old Fashioned, Negroni

Er zijn verschillende soorten, maten en materialen shakers verkrijgbaar. De verschillende soorten shakers zijn:

– Boston shaker: bestaat uit een stalen beker en een glazen beker. De stalen beker wordt over de glazen beker geplaatst. Door het gebruik van glas is de inhoud van de shaker zichtbaar.

Cobbler shaker: deze shaker wordt het meest gebruikt voor thuis. Dat komt omdat de Cobbler erg makkelijk is in gebruik. Het is een driedelige shaker. De Cobbler bestaat uit een stalen beker, een deksel met ingebouwde strainer en een dop. Door de ingebouwde strainer kun je de cocktail direct vanuit de shaker in het glas schenken.

French/Parisian shaker: de French shaker lijkt erg veel op de eerdergenoemde Cobbler shaker. Het verschil is echter dat de French shaker geen ingebouwde zeef heeft. Deze shaker bestaat dus uit twee delen, de stalen beker en een stalen bovenkant.

– Tin on Tin shaker: de Tin on Tin shaker heeft veel weg van de Boston shaker. Waar de Boston shaker uit één glazen beker en één stalen beker bestaat, bestaat de Tin on Tin shaker uit twee stalen bekers.

Speedshaker: de Speedshaker is een glas dat je over een cocktailglas heen kunt plaatsen. Deze manier van shaken wordt niet vaak gebruikt.
Let op: bij deze manier van shaken mag je geen ijsblokjes gebruiken, omdat het ervoor kan zorgen dat het cocktailglas kapot wordt geshaked.

De cobbler shaker koop je hier!

Soorten shakers

Jigger/Barmaatje
De Jigger (of barmaatje) wordt gebruikt voor het afmeten van hoeveelheden drank. De meeste jiggers hebben de vorm van een zandloper. Eén kant wordt ‘jigger’ genoemd: dit is de kant met de meeste inhoud. De andere kant wordt ‘pony’ genoemd: dit is de kant met de minste inhoud.

Jiggers zijn doorgaans van roestvrij staal gemaakt en zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten. Het meest voorkomende formaat is 50 ml/25 ml.

Een 15/30 ml jigger koop je hier!

Barlepel
Sommige cocktails kun je niet shaken zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Een cocktail kan ook gemixt worden door te roeren. Hier is een barlepel uiterst voor geschikt. Door het lange spiraalvormige handvat kun je in een vloeiende beweging roeren.

Wanneer roer je een cocktail?
– Als de cocktail volledig uit sterke drank, tonics en bitters bestaat
– Als de cocktail gemaakt wordt in het glas waarin het wordt geserveerd

Strainer
De cobbler shaker heeft een ingebouwde strainer/zeef. Met andere cocktail shakers heb je dus een cocktail strainer nodig als je iets wilt zeven.

Wanneer gebruik je een cocktail strainer?
De strainer wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat ijs, kleine stukjes fruit of blaadjes niet in het glas komen. 
Martinis worden bijvoorbeeld met ijs gemixt, maar het ijs gaat niet mee in het glas. 
In enkele gevallen wil je nieuw ijs in het glas, omdat het ijs door het shaken gebroken is tot kleinere stukken. Hierdoor kan een cocktail sneller waterig worden. Als je wil dat de cocktail zijn echte smaak blijft behouden, dan vul je het glas met nieuwe ijsblokjes en zeef je het oude ijs eruit met een strainer.

Er zijn drie soorten strainers:
– Hawthorne zeef: deze zeef wordt het meest gebruikt achter de bar. De zeef past over veel verschillende mixglazen en wordt veelal gebruikt met een Boston shaker. Het bestaat uit een platte schijf met een spiraalveer. De veer zorgt ervoor dat grote stukken ijs, fruit of muntblaadjes blijven hangen.

– Julep zeef: De Julep zeef komt aan zijn naam omdat deze oorspronkelijk bedoeld was voor het maken van Mint Juleps. De Julep zeef lijkt erg op een grote lepel met kleine gaatjes erin. De Julep zeef is door zijn eenvoud makkelijker schoon te maken dan de Hawthorne zeef.

– Fijne zeef: De fijne zeef wordt altijd in combinatie met een andere strainer gebruikt. Dit wordt double strain genoemd. De fijne zeef wordt gebruikt om er zeker van te zijn dat de cocktail helder is. 

Muddler
Een muddler is een stamper waarmee je ingrediënten in de shaker of in het glas kunt kneuzen. De muddler wordt vaak gebruikt om fruit, kruiden of specerijen mee stampen. Hierdoor komt de smaak van het ingrediënt vrij. Een muddler kan gemaakt zijn van metaal, porselein, kunststof of hout. 

De muddler wordt bijvoorbeeld gebruikt om de muntblaadjes van een Mojito te stampen.

Zesteur
Een zesteur wordt gebruikt om kleine stukjes of draadjes van de schil van citrusvruchten te schaven. Dit wordt bij cocktails voornamelijk gedaan bij citroen. De zest van een citrusvrucht bevat veel geur, smaakstof en oliën.
De zesteur bestaat uit een handvat met een metalen kop aan het uiteinde. Met de scherpe ‘oogjes’ van de metalen kop schraap je langs de schil van het fruit. 

Schenktuit

De schenktuit wordt ook wel een pour spout opourer genoemd. Een schenktuit zorgt ervoor dat de drank geleidelijk de fles uitloopt. Hierdoor is het makkelijker om de juiste hoeveelheid aan te houden en niet te knoeien.
Wanneer je een lange tijd achter elkaar cocktails wil maken, bij een feestje of als bartender, heeft het nog meer voordelen. Je kunt de fles dan makkelijk wegzetten zonder dat er fruitvliegjes of andere ongewenste dingen in kunnen komen.

Peeler
Voor het verwijderen van de schil van een stuk fruit/groente wordt een peeler gebruikt. Een peeler is eigenlijk een simpele dunschiller die vaker in de keuken gebruikt wordt. Toch zijn er ook speciale peelers waarmee je creatieve garneringen kunt maken. Met sommige peelers kun je namelijk dunner schillen, waardoor je makkelijker vormpjes kan maken. 

Citruspers
Een onmisbare tool voor het maken van cocktails is de citruspers/limoenpers. Met behulp van een citruspers kun je gemakkelijk vers citrussap gebruiken voor je cocktail. De halve citroen of limoen leg je in het kommetje, vervolgens kun je de bovenkant er bovenop liggen en knijpen. Vaak zit er nog een strainer ingebouwd om de zaadjes eruit te zeven.